Foto's gemaakt door de Koninklijke Sterrenwacht van België

De volgende foto's waar de vermelding "Koninklijke Sterrenwacht van België" onder staat mogen verspreid worden met dezelfde vermelding.

Team nr 1

De volgende onbewerkte foto's werden gemaakt door een van de twee teams van de Koninklijke Sterrenwacht van België onder leiding van Jean-René Gabryl. Zij bevonden zich te Râmnicu-Vâlcea in Roemenië. Zij laten de zonnecorona zien op verschillende ogenblikken gedurende de totaliteit. (Het was er prachtig weer.) Deze plaats is de eerste van twee referentieplaatsen voor het TECONET project (Trans-continental Coronal Observing Network), waar men de zonnecorona bestudeert tijdens een zonsverduistering.

De foto's werden gemaakt met een CCD videocamera met daarop gemonteerd een telelens van 200mm en een lineair polariserende filter. Alles stond parallel opgesteld aan de hemelas (vertikaal op de foto's). De foto's van de partiėle fases werden gemaakt met een extra ND5 filter die maar 1/100000 van de zonneflux doorlaat.

Partiële fase
Totaliteit


Team nr 2

De volgende foto's zijn genomen door het andere team van de Koninklijke Sterrenwacht van België onder leiding van Dr Frederic Clette. Zij bevonden zich in Niederbronn-les-Bains (Frankrijk, 07°39' OL, 48°58' NB, hoogte: 250m). Deze plaats is de tweede plaats van de twee referentieplaatsen voor het TECONET project (Trans-continental Coronal Observing Network), waar men de zonnecorona bestudeert tijdens een zonsverduistering.
Zoals u kan zien op de foto's was het weer verschrikkelijk labiel die dag, en waren er momenten dat men prachtige foto's kon maken. Deze momenten werden dan weer afgewisseld met een overtrokken hemel. Het hing echt af van plaats tot plaats, waardoor sommige mensen een pracht van een zonsverduistering gezien hebben en anderen zich nog steeds afvragen wat er nu eigenlijk te zien was.

Partiële fase
TeamEclipse
Homepage

KSB-ORB
Homepage
Last updated on 15/02/2000 by CM